
عکس: سیدعلیهاشمی/ایسنا
:: گزارش و گفتگو: آرتادخت زاهدی
رویدادهایی همانند، نمایشگاه عکس «خانه» که این روزها در بندرعباس برپاشده، با تمامینقاط قوت و ضعف همواره بهعنوان فصل و مقطعی دیگر برای عکاسان جوان هرمزگانی موردتوجه است.
برپایی نمایشگاه عکس یکی از وظایف یا به بیان بهتر یکی از راههایی است که انجمنهای عکس یا بخش هنری ارشاد برای ارائه، ارتقای کیفیت و آموزش اقدام به انجام آن میکنند و چهبسا هنرمندان زیادی از طریق همین نمایشگاهها به جامعه عکاسی و هنری کشور یا استان معرفیشدهاند.
انجمن عکاسان هرمزگان بهعنوان یکی از فعالترین انجمنهای هنری در استان طی این سالها توانسته در راستای رسیدن به اهداف خود که همانا آموزش، معرفی هنرمندان و ایجاد خلاقیت و ایده در بسیاری از هنرمندان این عرصه است، گامهای مؤثری بردارد.
برپایی چندین دوره جشنواره ملی و بینالمللی عکس، جشن عکس استان، نمایشگاههای مختلف همچنین تعداد زیاد هنرجویان این رشته در هرمزگان و ترغیب بسیاری از جوانان به تحصیل در رشته عکاسی در دانشگاهها گواه و شاهد بر این موضوع است.
در روزهای اخیر نیز بر اساس برنامه سالیانهای که در انجمن عکاسان استان ترتیب دادهشده نمایشگاهی با موضوع «خانه»، از کارهای عکاسان استان با انتخاب سه داور استانی در فرهنگسرای طوبی شهر بندرعباس به نمایش گذاشته شد، نمایشگاهی که خالی از نقد و پرسش نبود.
به گمان برخی از دوستان هنرمند و منتقدان این عرصه، نمایشگاه «خانه»، به شکل قابلتوجهی از کیفیت لازم بیبهره بود و بسیاری از عکسها به سادهترین و دمدستیترین شکلگرفته و در نمایشگاه ارائه شده بود. نمایشگاهی که در سالها و یا حتی دورههای قبل باکیفیت و حضور پررنگتری از عکاسان برجسته و باتجربه برگزار میشد.
به نقل از یک بازدیدکننده گفته شد که این نمایشگاه هیچ ایده خلاق یا تصویر زیبایی ازآنچه نامش هنر عکاسی بود، ارائه نکرد و این بهنوبهی خود یک افول در این حوزه محسوب میشود.
یکی دیگر از منتقدان با ارائه برخی نظرات خود پیرامون برپایی این نمایشگاه گفت: بسیاری از نمایشگاهها با اهداف خاصتری بر پا میشوند نهتنها بهصرف برنامهریزی سالیانه زیرا باید شرایط، نوع و حضور عکاسان همچنین محتوای نمایشگاهها به شکل قابل قبولی باشد و حتی این پرسش مطرح بوده که خروجی این نمایشگاه برای بازدیدکنندگان و حتی عکاسهای جوانتر چه بوده است.
با توجه به اظهارنظرها، گفتهها و شنیدههایی که پیرامون این نمایشگاه مطرح شد، بازهم این پرسش به میان میآید که آیا صرف توانایی استفاده از دوربینهای دیجیتال عکاسی به شکل حرفهای بدون استفاده از خلاقیت دلیل بر ارائه و پذیرفته شدن برخی از کارها در مکانهایی با نام نمایشگاه که اهداف و توقعات خاصی به دنبال آن وجود دارد، میشود؟

حسن بردال رئیس انجمن عکاسان هرمزگان در گفتوگویی پیرامون این موضوع بیان کرد: این نمایشگاه زیرمجموعهی برنامهای بزرگتر به نام فصل عکاسی هرمزگان است که هر سه ماه یکبار با موضوع و رویکردی متفاوت برگزار میشود که هدف از آن ایجاد فضایی تازه در عکاسی استان بود که با آن بتوان آثار عکاسان جوان و کمتر دیدهشده را ارائه کرد.
وی در پاسخ به این سؤال که آیا ظرفیت ارائه اینگونه نمایشگاهها بهصورت چند ماه یکبار در استان وجود دارد، گفت: با توجه به اینکه از ابتدا موضوعهای این برنامه در طول یک سال مشخصشده بود، یکی از اهداف ما این بوده و است که عکاسان بااطلاع از آن موضوع بهجای روی آوردن به عکسهای دیدهشده و آرشیوی فرصت خلق یا ثبت عکسهایی تازه را داشته باشند.
این فعال هنری ادامه داد: کما اینکه در همین نمایشگاه با موضوع خانه نیز بخش قابلتوجهی از عکسها صرفاً برای همین موضوع عکاسی شدهاند به گمانم اگر عکاسان با ایده و فکر به موضوعها نگاه کنند امکان ارائه عکسهایی اثرگذار وجود دارد.
بردال در بخش دیگری از صحبتهایش درباره این موضوع که شاید ایده و فکر یا بهنوعی کیفیت فدای برنامه سالیانه شد، عنوان کرد: باید این را در نظر داشت که ما برنامهریزی و برگزاری نمایشگاه را بر عهده داریم و تولیدکننده آثار ما نیستیم اینجا نقش خود عکاسان پررنگتر است به اطمینان میگویم خلق یک اثر خلاقانه نیازمند دید و نگاه تازه به موضوع شناخت و آگاهی از جریان هنر روز است.
رئیس انجمن عکاسان هرمزگان اضافه کرد: دیگر اینکه ما بهعنوان یک تشکل مستقل هنری با شناختی که از نیازها و ضرورتها داریم برنامه سالیانه خودمان را تنظیم کردهایم باقی موارد بر عهده خود عکاسان است که با تلاش بیشتر دست به تجربههای تازه بزنند.
بردال در پاسخ به این پرسش که میتوان برای رسیدن به این هدف دست به اقدامات بهتری زد و تنها به برپایی نمایشگاهها و ورکشاپ و کلاسهای آموزشی معمول بسنده نکرد؟ یا شاید بهتر بود این انجمن خود دست به خلاقیت و ارائه برنامهای جدید در راستای ایجاد خلاقیت و ایده به راه میانداخت، گفت: مهمترین رسالتی که این انجمن بر عهده دارد ارتقای سطح کیفی عکاسی در هرمزگان است.
رئیس انجمن عکاسان اضافه کرد: همچنین برای رسیدن به این نقطه ما مجموعهای از برنامههای مختلف برگزار میکنیم که در حد توان و امکانات مؤثر هم بوده پیشتر هم گفته بودم خلأ وجود نهاد مؤثر دیگری درزمینهی عکاسی باعث شده توقعات به سمت انجمن عکاسان باشد.
بردال گفت: در خوشبینانهترین حالت به نظرم ما فقط میتوانیم بسترسازی رشد عکاسی را فراهم کنیم اگر عکاسان بهعنوان خالقان اثر هم پای انجمن نیایند طبیعتاً نتیجه همین میشود که میبینید.

وی در پاسخ به این سؤال که درواقع باید هر دوره یا هرسال شاهد برگزاری نمایشگاههایی بیکیفیت و پرتکرار باشیم که این خود بهعنوان یک آسیب و آفت است، نیز افزود: بله موافقم که این روند در درازمدت سطح عکاسی استان را پایین میآورد اما با قاطعیت میگویم خلاقیت حاصل یک فرآیند است و یکشبه به دست نمیآید و برای حرفهای شدن باید بیگاری کشید.
بردال گفت: به گمانم اگر هنرمند با شناخت از جغرافیای پیرامون خودش و آگاهانه سراغ موضوعات رفت میتواند در مسیر رسیدن به اثر خلاق قرار بگیرد.
این فعال هنری اظهار داشت: اگرچه در این دو دوره برگزاری فصل عکاسی کسانی هم بودند که انتظار میرفت شرکت کنند و احتمالاً با حضورشان زمینهساز بالا رفتن سطح نمایشگاه شوند اما با توجه به شرایط فعلی و جوان بودن اغلب شرکتکنندگان در دورههای آینده این نمایشگاه با آهستگی و پیوستگی شاهد اتفاقات تازهای خواهیم بود.
شایانذکر است، نمایشگاه عکس خانه تا پایان هفته در فرهنگسرای طوبی بندرعباس با ارائه ۲۴ اثر از ۱۷ عکاس پذیرای بازدیدکنندگان است.
گفتنی است، عکسها با داوری سه عکاس استان، روحاله بلوچی، مسعود میرزایی و حسامالدین رضایی انتخاب و ارائه شده است.
منبع: خبرگزاری فارس